Разлика у ловастатину и црвеним квасом

Пацијенти са високим холестеролом често започињу статинским лековима како би смањили нивое када је исхрана са ниским садржајем масти није довољна. Лекови попут Ловастатина помажу у смањењу холестерола, што смањује ризик од срчаних обољења и можданог удара. Неки људи више воле природну алтернативу или не толеришу лијекове на рецепт. Црвени квасац се већ вековима користи у кинеској медицини и често се промовира за смањење нивоа холестерола. Постоје неке разлике и неке сличности између пиринча са црвеним квасом и ловастатином.

Разлике у пореклу

Рдећи квасац се развија када квасац, Монасцус пурпуреус, ферментира пиринчем. Квас произведе хемијска једињења звана монаколини која су активни састојци у пиринчаном пиринчу који смањују холестерол. Монаколин К има исту хемијску структуру као ловастатин који је првобитно био изолован из бактерије познате под називом Аспергиллус. Пошто оба имају исту структуру, они раде идентично у телу.


Red yeast rice

Састав пиринча са црвеним квасом

Пошто је пиринач са црвеним квасом дијететски суплемент, лек није стандардизован. То значи да свака боца сваког произвођача може имати различиту количину монаколина. Неке серије могу садржати премало активне састојке, док неке могу имати превише.

Ловастатин композиција

Због тога што је Ловастатин производ на рецепт, дозирање је стандардизовано и регулирано од стране ФДА, тако да свака серија има сличну количину лијекова.